Αναφιώτικα: Η νησιώτικη γειτονιά της Αθήνας από μια μοναδική οπτική

Μπορεί ένα μικρό Κυκλαδίτικο «χωριουδάκι» να κρύβεται μέσα στη καρδιά της Ελληνικής πρωτεύουσας; Κι όμως, κάτω από τη σκιά του επιβλητικού βράχου της Ακρόπολης, βρίσκεται μια πανέμορφη γειτονιά που θυμίζει βγαλμένη από τις Κυκλάδες! Μια γειτονιά που συνορεύει με την ιστορική συνοικία της Πλάκας.

Ο λόγος φυσικά για τα Αναφιώτικα, μια από τις πιο γραφικές γωνιές της Αθήνας που σε ταξιδεύει με την νησιωτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της.

Πως προέκυψε η αρχιτεκτονική των Αναφιώτικων;

Πως όμως προέκυψε το συγκεκριμένο στυλ σε μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας; Η απάντηση έρχεται μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορία και συγκεκριμένα στα μέσα του 19 αιώνα, όταν κατέφτασαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, προκειμένου να εργαστούν στην Αθήνα ως κτίστες. Η ανοικοδόμηση της πόλης ήταν τότε σε πλήρη εξέλιξη, ενώ υπήρχε και το έργο της ανέγερσης των ανακτόρων του Όθωνα. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκαν τα Αναφιώτικα και πήραν τη σημερινή τους μορφή από τους Αναφιώτες που έχτισαν εκεί τις κατοικίες τους ξεκινώντας μια νέα ζωή στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα με την εγκατάστασή τους στην περιοχή, οι Αναφιώτες αναστήλωσαν τις δύο ιστορικές εκκλησίες που υπήρχαν εκεί από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Ο πληθυσμός των Αναφιώτικων εμπλουτίστηκε με μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Στην συνέχεια ωστόσο, και συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1950, πραγματοποιήθηκε κατεδάφιση μέρους της συνοικίας στα πλαίσια ανασκαφών. Οι εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού που έγιναν τις επόμενες δεκαετίες, είχαν σαν αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα μόνο 45 οικήματα από 8 έως 36 τ.μ. τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Σύμφωνα με στατιστικά του 2015, τα Αναφιώτικα έχουν πληθυσμό 65 κατοίκων, εκ των οποίων 4 παιδιά.

Τα Αναφιώτικα αποτελούν από μόνα τους ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της Αθήνας! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν ακόμα και τουριστικά πακέτα που προσφέρουν ξενάγηση στα γραφικά σοκάκια της περιοχής. Άλλωστε, ένας πρωινός καφές ή ακόμη και ένα γεύμα σε αυτό το μαγευτικό περιβάλλον, αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Το κανάλι του YouTube «Up Drones» μας ταξιδεύει σε αυτή την ιστορική και μοναδική γειτονιά της Αθήνας, μέσα από ένα υπέροχο εναέριο βίντεο. Έτσι, έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να την δούμε από μια εντελώς καινούργια οπτική ματιά!